A hitel, a 2008-as válság óta mumusnak tűnhet sok ember szemében, pedig okosan használva, megfelelő típusát kiválasztva, előrébb viheti vállalkozásunkat. Választani nem mindig egyszerű, remélem, tudok segíteni benne az alábbiakban.

 

Milyen típusai vannak, melyek az előnyei, hátrányai?

Folyószámlahitel

A legegyszerűbben és leggyorsabban igényelhető hitel, mely átmeneti likviditási problémákat hivatott megoldani.

Előnye, hogy a vállalkozói számlánkon lévő forgalom alapján kaphatunk hitelkeretet, melyhez a legtöbb esetben nem szükséges hitelfedezet, és csak a felhasznált hitelkeret után kell kamatot fizetnünk. Hitel célt nem kell igazolni, szabadon felhasználható. Jól jöhet például akkor, ha a NAV-nak kell utalnunk, de nincs a számlánkon elég pénz hozzá. A vevőink meg csak később fognak utalni nekünk. Ha megérkezik a várva várt utalás, akkor pedig automatikusan visszatöltődik a hitelkeretünk, nem kell külön foglalkozni a törlesztéssel.

Hátránya, hogy minden évben felülvizsgálják az adható keret nagyságát és egyik pillanatról a másikra elvehetik, lecsökkenthetik attól függően, hogy alakult a vállalkozás gazdasági helyzete, számlaforgalma a korábbi keret fennállása alatt.

Beruházási/jelzáloghitel

Van egy régóta dédelgetett vágyunk, olyan fejlesztést szeretnénk végrehajtani a vállalkozásunkban, mely előrébb viheti, bővíteni szeretnék, új gépeket, berendezéseket vásárolnánk, de nincs hozzá kellő mennyiségű készpénzünk? Akkor erre nyújthat megoldást a beruházási hitel. Amennyiben célunk ingatlanvásárlás, vagy van meglévő hitelmentes ingatlanunk akkor egyszerű a helyzetünk, mert ezek megfelelő fedezetet nyújthatnak hozzá.

Előnye, hogy van olyan típusa, amit kezdő vállalkozások is igényelhetnek. Nem kell megvárni, hogy lezáródjon vállalkozásunk első éve, és általában üzleti tervet se kérnek hozzá.

Hátránya, hogy hosszú az ügyintézési ideje, az ingatlan értékbecslés, a folyósításhoz kapcsolódó sok feltétel miatt (biztosítani kell az ingatlant, közjegyzői okiratba kell foglalni a szerződést, földhivatalba kell menni…stb). Legalább 4-8 hét mire folyósítják a hitelt. Bármikor előtörleszthetjük, de a folyószámlahitellel ellentétben nem automatikusan történik, és fizetni is kell érte. (az államilag támogatott NHP-s konstrukcióknál díjmentes)

Forgóeszközhitel

Megnövekedtek a vevői megrendelések, egyre több termékük fogy, vagy szeretnénk új termékeket bevezetni termékkínálatunkba? Erre lehet megoldás a forgóeszköz hitel. Előnye, hogy viszonylag gyorsan juthatunk hozzá a hitelhez. Nem kell hozzá ingatlanfedezet. Hátránya viszont, hogy csak számlák ellenében történik meg a folyósítás, minden esetben igazolni kell a hitelcélt.

Lombard hitel

Magánszemélyként van megtakarításod, de nem szeretnél hozzányúlni, és tudod, hogy egyébként se érdemes a magán és a céges vagyont összevegyíteni, mert a könyvelőd a haját tépi, a NAV pedig boldogan szankcionálja ezen félrelépésedet? Ekkor inkább jusson eszedbe, hogy létezik lombard hitel is. Előnye, hogy egyszerűen gyorsan, akár napok alatt is folyósítják a hitelt. A meglévő megtakarításod lesz a fedezete, és viszonylag alacsony költséggel megkaphatod.

Hátránya, leginkább a papírmunka, a kérelem kitöltése.

Lízing

Speciális hitelfajta, vagy talán nem is annyira hitel, de mindenképpen úgy gondoltam, hogy helyet érdemel e listában. Mivel hallottál már arról, hogy céges autót vásárolni leginkább nyílt végű pénzügyi lízinggel érdemes? A nyílt végű pénzügyi lízing lényegében egy speciális bérleti szerződés, ahol egy szolgáltatást veszel, és havonta fizeted a törlesztő részleteit.

Egyik legnagyobb előnye, hogy a céges használat arányában az ÁFÁ-t vissza lehet igényelni, új- és használt autót is lehet vásárolni belőle. A futamidő végén dönthetsz, ha akarod, megveszed, vagy ha akarod, újabb kocsit lízingelsz.

Minden egyes hitel felvételét alaposan vegyük fontolóra, mert lehet, hogy könnyen adják, de nem ajándékba és örökre, vissza is kell fizetni határidőre. Mert ugye a bank se vár…

 

Mire figyeljünk, és milyen tényezőket vegyünk figyelembe, mielőtt hitel felvétele mellett döntünk, ill. milyen kockázatai lehetnek?

Bankonként és vállalkozásonként eltérhetnek a fedezeti elvárások, ezért mindenképpen érdemes hitelfelvétel előtt több bank ajánlatát is meghallgatni. Jelentős eltérések lehetnek költségek, elvárások tekintetében. A vállalkozás hitelképessége nagyon sok mindentől függ pl. előző évi árbevétele, nyeresége, meglévő rövid –és hosszú lejáratú hitelei.

Mielőtt aláírnánk a szerződést, kérjük el a szerződés tervezetet és alaposan olvassuk át, ha valami nem világos, akkor mindenképpen beszéljük át a hitelügyintézőnkkel, vagy az ügyvédünkkel.

Minden egyes költséget, díjat vegyünk figyelembe, amit a szerződésben felsorolnak. Mit kell folyósítás előtt megfizetni, mit kell a hitel fennállása alatt, és mivel jár az, ha a futamidő vége előtt szeretnénk visszafizetni a hitelünket. Van olyan költség, hiteltípustól függően pl. értékbecslési díj, hitelgarancia kezességvállalási díja, melyek évente felmerülhetnek, és jelentős plusz költséget jelenthetnek.

Gondoljuk át, mi az a havi törlesztőrészlet, kamatokkal, kezelési költséggel együtt, amit a ki tudunk termelni, biztosan ki tudunk fizetni anélkül, hogy a vállalkozás egyéb területeiről vonná el az anyagi forrást. Esetleg nehézkessé tenné a vállalkozás napi működtetését.

Többnyire rendelkeznünk kell számlával, vagy nyitnunk kell egyet a kiválasztott banknál. Több hiteltípus esetén is elvárják tőlünk azt, hogy legyen számlaforgalmunk. (A kapott hitel 1, 3, de akár 6-szorosa is lehet ez az elvárás) Ezért is érdemes körbe járni, mennyibe kerül az, ha aktívan használjuk a számlánkat.

Ha a saját lakásunkat ajánljuk fel fedezetként, és valamilyen okból nem tudjuk fizetni a havi törlesztőket, akkor el is veszíthetjük azt.

Ha már előre látjuk, hogy valamiért egy ideig nem tudunk akkora összeget befizetni, mint amit vállaltunk, mindig forduljunk a hitelügyintézőnkhöz segítségért. Általában van lehetőség a hitelünk átütemezésére, és így a havi törlesztőrészlet csökkentésére.

Ha egy hasonló válság alakul ki az ingatlanpiacon, mint pl. 2008 után, jelentősen lecsökkenhet a fedezetül felajánlott ingatlanunk értéke, és pótfedezetet vagy előtörlesztést kérhet a bank.

Mindig mérlegeljünk a remélt haszon, és a kockázatok figyelembevételével!

35 éves lettem én, anyává váltam én…több mint 10 év bankban vállalkozói hitelezés területén eltöltött idő után, új szerepben, új kihívások közepette, énidőmben keresem az utam, keresem azt, hogyan tudnám megvalósítani céljaimat. Jelenleg az út elején járok még, szabadúszó virtuális asszisztensként remélem kipróbálhatom magam.