A Mompreneurs tavaszi 2019-es Mentor Programjában fantasztikus csapatmunka alakult ki a Mentor és a Mentorált közt. Szeretnénk bemutatni nektek a hátteret is egy-egy blogcikk segítségével mindkét oldalról.

A Mentor: Ludrik Andrea, közgazdász, coach, terapeuta, szabadúszó marketinges és üzletfejlesztő.
http://ludrikandrea.hu/

A Mentorált: Nemes Iringó, a The Sorting Bags tulajdonosa.
https://thesortingbags.com/pages/rolunk

 

Kérlek öt mondatban foglald össze miért jelentkeztél mentornak/mentoráltnak a programba.

Iringó: Elakadásom volt a vállalkozás építése, fejlesztése terén. Azt szerettem volna vizionálni, hogy merre fejesszem tovább magam és a vállalkozást, és ez hogyan egyeztethető össze a személyes életemmel és céljaimmal. Az év elején nagyon ki voltam merülve, és mivel egyedül dolgozom, nagyon jól jött, hogy az ötleteimet, kérdéseimet meg tudom osztani valakivel.

Andi: Mivel üzleti mentorálással foglalkozom egyértelmű volt, hogy jelentkezem mentornak. Korábban olyan vállalkozókkal dolgoztam együtt, akik eleve vállalkozónak készültek. Most viszont szerettem volna, ha kimondottan olyan kisvállalkozót támogathatok, aki a szenvedélyét követve lett vállalkozó, aki hivatásként tekint a munkájára és ebből szeretne megélhetést. Azt gondoltam, hogy a Mompreneurs csoportban a nagy többség ebből a körből kerül ki. És ebben nem is csalódtam.

Az első találkozás után mi volt a benyomásod? Mi lett a kitűzött cél?

Iringó: A fenti kérdésen túl, a jobb szervezettséget, a kockázatkezelést és a jelenlegi helyzet alapos kiértékelését tűntük ki célul. Az első benyomás nagyon jó volt, Andi komoly elhivatottsággal és profizmussal fordult felém.

Andi: Azt éreztem, hogy Iringó nagyon jó úton van, határozott tervekkel és elképzelésekkel rendelkezik és csak egy kis iránymutatásra lesz szüksége. Az látszott, hogy a lelkesedése és motivációja nagy, ami azért szuper, mert azt nem lehet átadni. Hiányzott viszont a rendszerben gondolkodás és az üzleti szempontok folyamatos figyelembevétele. De ez általában így van a szenvedélyből vállalkozóknál és ezen lehet (és kell is) változtatni.
Ahogy Iringó is írta, célokban nem volt hiány, mert ő eleve konkrétumokkal érkezett. Később azért ezeket mindig alakítottuk annak fényében, hogy mi fér bele az életébe úgy, hogy közben meg tudja tartani az egyensúlyt.

Hogyan haladtatok? Hogyan tartottátok a kapcsolatot?

Iringó: Kétszer skype-oltunk (ebből az egyik alkalommal a beteg kislányommal az ölemben), a többi személyes alkalom volt. Az én élethelyzetem felfordulása (közeli hozzátartozó betegsége, gyerek betegsége) miatt eléggé átértékeltük már a folyamat közben, hogy hova tudunk eljutni, de szerintem nagyon jó dolgokat értünk el, és ha nincs a program, egyáltalán nem foglalkoztam volna a vállalkozás fejlesztésével, így viszont muszáj volt. A kezdeti célt át is kellett értékelnünk, viszont a meglévő dolgok kiértékelése – tudni, hogy mi nem működik – rengeteget segített, és közben a jövőről is sok szó esett, ebben a kérdéskörben azt lőttük ki, ami nem prioritás vagy nem most van az ideje, vagy nem reális cél.

Andi: Nagyon jól indultunk, aztán az élet kicsit közbeszólt Iringó esetében, így visszábbvettünk a lendületből. Talán még jó is, hogy így alakult, mert ennek következtében azt is meg tudtuk beszélni, hogy ezeket az időszakokat hogyan lehet jól kezelni. Iringó egyébként a tőle és a körülményeitől telhetően mindig lelkiismeretesen készült és haladt a kitűzött feladatokkal. Végül a célokat kellett alakítanunk, de azt gondolom sokkal reálisabb lettek, mint a kezdetiek voltak. Ez pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy elégedetten folytassa a vállalkozást csalódások helyett.
A találkozókat vegyesen tartottuk, rugalmasan alkalmazkodva mindkettőnk életéhez. És ahogy Iringó is írja, az egyik legkülönlegesebb alkalmunk az a skype beszélgetés volt, ahol ő fél kézzel állatokat rajzolt a „betegszabis” kislányának és közben fél füllel pedig rám figyelt és nekem válaszolt. Ilyen profi multitaskingot is ritkán látni.

Mentoráltként mennyi időt fektettél a két találkozás közötti időszakban a fejlődésedre?

Iringó: Kb. 1-2-3 órát, attól függően, hogy mi volt a házi feladat.

Neked, mint mentor milyen pluszt adott a program?

Andi: Nekem egyrészt megerősítés volt, hogy az egyéni vállalkozók is sokat profitálnak az üzleti tervezés rájuk szabott verziójából. Másrészt nagyon sokat adott abból a szempontból, hogy hogyan tudok még jobb mentorrá válni. Annak pedig kimondottan örülök, hogy beleláthattam a környezettudatos háztartással kapcsolatos ismeretekbe, ami ugye Iringó vállalkozásának az alapja.

Milyen konkrét eredményeket tudsz felmutatni mentor program után a vállalkozásodban?

Iringó: Jobban szervezem az időmet, forgatókönyvekkel készülök előre a kockázatok kezelésére. Tudom, hogy mibe fektessem az időmet, hogy nagyobb profitot realizáljak. Tudom, hogy a jelen helyzetemben milyen reális célokat érhetek el, a nagy álmok pedig majd kicsit lassabban teljesülnek. Elfogadom, hogy kisgyermekes anyaként lassabban tudok haladni, de ettől még haladok.

Villámkérdések Iringónak:

Újra bevágnál? Igen!
Ajánlanád másnak? Abszolút!
Elérted a kívánt változást? Igen!
Mitől működött? Andi nagyon jó feladatokat adott, és jó kérdéseket fogalmazott meg, táblázatokat is készített nekem, amivel pontosabban ki tudom dolgozni az operatív működést, és optimalizálhatom a folyamatokat.

Photocredit: Békési Anna

Erika Administrator
Egy blog, egy közösség, egy lendület. Anyák, nők, akik vállalkoznak és összefognak. Egy blog ami nem egy személy, hanem “MI” vagyunk. Ez a vízió indította útjára A Mompreneurs közösséget Magyarországon.
follow me