Van létjogosultsága manapság egy nyomtatott újságnak? Érdemes erre áldozni? Postai költséget állni, hogy az iskolákba eljusson a lap? Még nem tudjuk. A tanárok kissé régimódiak. Ebben bízunk. Szeretik a nyugalmat. Kikapcsolni a médiazajból. Csendben lenni. A könyvek lapjait megszagolják. Az újságot még kézbe fogják.

Alkalmazottnak lenni a világ legkényelmesebb dolga. A szerződésed fekete-fehér, a munkaidőd adott, a napi beosztásodat hónapokkal előre betáblázzák, tudod a szabadságaidat, jogosult vagy táppénzre, minden hónapban tudod, hogy mekkora összeg érkezik a bankszámládra. Minden kiszámítható.

Azt gondoltam, hogy alkalmazottnak lenni a leginkább családbarát dolog. Szépen dolgoztam is évekig közalkalmazottként és azt hittem, ez a nyugdíjig így is lesz.

A gyerekeim születése azonban fenekestül felforgatott mindent. A munkahelyem megszűnt, közben pedig egyre jobban nyomasztott a gyes alatti szellemi semmittevés és a bizonytalan jövőkép is. Egyrészt imádtam ezt a nyugalmat és élveztem, hogy a gyerekekkel tölthetem az összes időmet, másrészt mardosott a felelősség: mi lesz velünk mint családdal, ha egyáltalán találok a közelben új munkahelyet, ahol – most már gyerekek mellett –heti legalább 50 órában a munkámra koncentrálok? Egyre nyilvánvalóbb lett, hogy ez nem fog menni. Anyagilag sem éri meg, lelkileg meg végképp.

Akármerre néztem, nem találtam a közelemben olyan lehetőséget, amire vágytam: részmunkaidőben dolgozzak és közben maradhassak az, akivé időközben váltam: anyának. Mert ez az igazság, hogy most már ez az első. Az igazi, a valódi énem.  Mindenesetre elkezdtem blogot írni, csak hogy kiszállhassak a mosogatóvízből, elvonatkoztathassak a pelenkáktól: legalább megpróbáljam, hátha van másik út is.

Hogyan érvényesülhet egy családanya? Aki szeretne valamit letenni az asztalra a felnőttek világában is? Szuper dolog, hogy otthon maradhatsz a babáddal 3 évig, de ez talán nem is olyan egyértelmű döntés. 3 év elég (per gyerek) sok otthon: be lehet fordulni közben azért.

Visszamenni dolgozni azt jelenti, hogy reggel leadom a gyerekem és legközelebb 8 óra múlva látom viszont. A szatyrom meg tele hazahozott munkával…  Azt hiszem, sokan azért maradnak otthon a gyes végéig – ha egyáltalán anyagilag megtehetik -, mert nem akarnak drasztikusan elszakadni a gyereküktől.

Pedig hiszem, hogy ha bőven lenne távmunka, részmunkaidő anyukáknak, sokkal kevesebben maradnának gyesen.

Hát így adódott, hogy most nem tanítok. A blogomnak hála megtalált egy lehetőség: egy turisztikai-pedagógiai magazin szerkesztése. A Kirándulj Nálunk! Magazin második száma épp a nyomdában van.

Van létjogosultsága manapság egy nyomtatott újságnak? Érdemes erre áldozni? Postai költséget állni, hogy az iskolákba eljusson a lap? Még nem tudjuk. A tanárok kissé régimódiak. Ebben bízunk. Szeretik a nyugalmat. Kikapcsolni a médiazajból. Csendben lenni. A könyvek lapjait megszagolják. Az újságot még kézbe fogják.

A terjesztés nem egyszerű. Bizalmatlanságot tapasztalunk. Ha megkapják a lapot, akkor sokszor ki se teszik a tanárikba – mert színes, reklámszagú. Gyanús, mert ingyenes. Van benne hirdetés, biztos nincs benne színvonalas írás – gondolhatja a titkárnő és máris megy a kukába. Vagy az ezernyi hivatalos levél közül ez a kevésbé fontos stócba kerül… onnan meg a felejtésbe.

Az online terjesztés során viszont nagyon sokan kérték a print példányokat. Mert igenis, van értéke a kézzel foghatónak, a minőséginek. Amit nem kell átpörgetni, ami nem vibrál.

Azért még küzdünk – hogy ne tartsanak az emberek attól, ami ingyen van. Küzdünk – hogy egyáltalán kikerüljön a tanári polcaira. Küzdünk, hogy egyáltalán híre legyen. Küzdünk, hogy ne jussunk a feledés homályába.

A jövő még bizonytalan. Lehet, hogy nem a nyomtatott sajtóé. Mégis bízunk az elszántságunkban, az akaraterőnkben és abban, hogy eltaláljuk a saját célközönségünk igényeit. Bízunk benne, hogy az őszinteség és hitelesség elég alap lesz. Hogy minden számban fejlődünk, egyre tartalmasabbá és színesebbé válunk. Nagyon-nagyon reméljük, hogy lassan híre terjed a mi kis magazinunknak, amire azt mondják majd: Á, szeptember, nemsokára jön a Kirándulj Nálunk! Magazin őszi száma!

Keress ránk a Facebookon vagy töltsd le a magazint ingyen Te is az irastollelekig.cafeblog.hu oldalról.

Pintérné Mirza Anna