A Mompreneurs tavaszi 2019-es Mentor Programjában fantasztikus csapatmunka alakult ki a Mentor és a Mentorált közt. Szeretnénk bemutatni nektek a hátteret is egy-egy blogcikk segítségével mindkét oldalról.

A Mentor: Domokos Kata, life és business coach, praxisépítő mentor.
https://drdomokoskata.hu

A Mentorált: Kepes-Végh Júlia, Nevelj magabiztos, önálló, boldog gyereket program kitalálója.
https://kepesveghjulia.com

 
Juli válaszai:

Kérlek öt mondatban foglald össze miért jelentkeztél mentornak/mentoráltnak a programba.
Kezdő vállalkozóként úgy éreztem, hogy minden tanulási lehetőséget ki szeretnék használni, és nagyon el voltam veszve a márkaépítés – online kommunikáció világában. Sok ötletem volt de nem tudtam hogy merre érdemes elindulni.

Az első találkozás után mi volt a benyomásod? Mi lett a kitűzött cél?
A weblapom létrehozása és a workshopok résztvevői számának növelése. Mindkettő meg is valósult.

Hogyan haladtatok? Hogyan tartottátok a kapcsolatot?
Messengeren, körülbelül két hetente.

Mentoráltként mennyi időt fektettél a két találkozás közötti időszakban a fejlődésedre?
Nagyon nehéz ezt mérni, hiszen tulajdonképpen minden olyan idő, amit a vállalkozásom marketingjével töltöttem, az ide kapcsolódik. Sokszor éreztem azt, hogy rossz tanuló vagyok, mert sokszor nem a megbeszélt feladatokra koncentráltam, hanem a fő üzenetet tartottam szem előtt, hogy abba fektessek energiát, ami jól megy.

Milyen konkrét eredményeket tudsz felmutatni mentor program után a vállalkozásodban?
Elkészült a honlapom, bár még kezdeti fázisban van, de készül a csalianyagom, a facebook oldalam követőinek száma megduplázódott, több és nagyobb létszámmal folyó workshopom fut jelenleg is.

Villámkérdések (1 szóban vagy 1 mondatban válaszolj):
Újra bevágnál? igen
Ajánlanád másnak? igen
Elérted a kívánt változást? igen
Mitől működött? nem tudom 😀
Mitől nem működött? a skype-tól
Többet adott, hogy MOMP volt a mentorod/mentoráltad? mindenképpen

  Összegzés (benyomások, érzések, útravaló stb.)
Azt hiszem, hogy mentorválasztáskor kicsit félreértettem a leírást és talán én is félreérthetően fogalmaztam, így lehet, hogy lett volna olyan mentorált, akinek az én mentorom többet adhatott volna.

Kata válaszai:

Kérlek öt mondatban foglald össze miért jelentkeztél mentornak/mentoráltnak a programba.

Praxis oldalamon már több mint egy éve mentoráltam akkor kezdő coachokat és szerettem volna a tapasztalataimat felajánlani a Mompreneurs közösségnek is. Úgy látom, teljesen másképp kell kommunikálniuk, online építkezniük a segítő szakmában dolgozóknak, mint egy webáruház tulajdonosának például. Ezt a tudást és a bevált módszereket tudom megmutatni a kezdő coachoknak, hogy kitűnjenek a pályatársak közül ezen az egyre népszerűbb piacon, hiszen szembeötlő, milyen sok a coach az utóbbi években.

Az első találkozás után mi volt a benyomásod? Mi lett a kitűzött cél?
Hiánypótló és nagyon népszerű téma, amivel Juli foglalkozik (gyereknevelés-pozitív fegyelmezés). Az édesanyákat támogató coach praxisomban magam is látom, hogy igény van arra, hogy a gyereknevelési kérdések, dilemmák útvesztőjében szakértői segítséget és útmutatást kapjanak a szülők. Ezért örültem, hogy egy ilyen területen dolgozó szakembert kaptam mentoráltként. Juli saját weboldalt szeretett volna és a Facebook kommunikációjának fellendítését tűztük ki célul, továbbá belefogtunk egy online termékportfólió kialakításába.

Hogyan haladtatok? Hogyan tartottátok a kapcsolatot?

Messenger videóhíváson keresztül dolgoztunk, kb. 2-3 hetente beszéltünk. Közben Julinak adtam házi feladatokat és lehetőséget biztosítottam számára, hogy az egyes alkalmak között is kérdezzen, megmutassa, amivel elkészült. Haladási naplót vezettem, melyet a 6. alkalom után át is adtam Julinak, hogy sorvezetőként tudja használni.

Neked, mint mentor milyen pluszt adott a program?

Mindig az emberi kapcsolatok és a lelki sík az, ami a mentoring folyamatban plusz töltetet és energiát ad. Mert a vállalkozás mögött mindig egy ember áll. A saját belső gátjaival, félelmeivel, a kezdő vállalkozó bizonytalanságával. Így az elméleti és gyakorlati-tudás átadásán túl engem doppingol az, amikor látom ezeket a gátakat eltűnni, a félelmeket elhalványulni.

Villámkérdések (1 szóban vagy 1 mondatban válaszolj):
– Újra bevágnál? igen
– Ajánlanád másnak? igen
– Elérted a kívánt változást? részben
– Mitől működött? A mentoráltam konkrét tervekkel érkezett, a hozzáállása megfelelő volt, pontos volt a kommunikáció, az alkalmak közötti párbeszéd lehetősége
– Mitől nem működött? Továbbra is az offline jelenlétre koncentrált elsősorban, így az online építkezésben talán kevesebb kézzel fogható eredményt ért el, mintha ezt a teljes 6 alkalmat, annak időtartamát az online jelenlét erősítésére fordítjuk együtt.
– Többet adott, hogy MOMP volt a mentorod/mentoráltad? Mivel édesanya, mindenképpen közrejátszanak azok a tényezők, amik az édesanya válllalkozások sajátjai: időhiány, gyerekfelügyelet kérdése, anyagi korlátok. Úgy érzem, ezekkel a kérdésekkel is foglalkoztunk, hogyan tudna Juli mompként sikeres vállalkozást építeni.
6.) Összegzés (benyomások, érzések, útravaló stb.)

Leírtam a mentoring napló beszámoló részébe, onnan idézem.
“Ha valami elsőre nem úgy alakul, ahogy elképzelted, az nem jelenti azt, hogy rossz a terv. A praxisépítés egy hosszútávú munka, vannak nehezebb időszakok, van, amikor kicsit újra kell tervezni. Ahogy több tapasztalatot szerzel ebben, úgy erősödik meg a hited, hogy nem benned van a hiba, csak lehet másképp kell megpróbálni. Vagy elengedni néha szívszerelem terveket. A dolgok szerencsés együttállása az, amikor szereted, amit csinálsz, és olyat csinálsz, amit az ügyfelek is szeretnek és szükségük van rá. Hitelességgel nincs gond. Szuper a küldetés, az önbizalom is erősödni fog, ha lesznek sikerélmények! Mindig nézd meg, mi az, ami már most jó, jól működik, abba fektess több energiát. Nagyon drukkolok neked! :)”

Erika Administrator
Egy blog, egy közösség, egy lendület. Anyák, nők, akik vállalkoznak és összefognak. Egy blog ami nem egy személy, hanem “MI” vagyunk. Ez a vízió indította útjára A Mompreneurs közösséget Magyarországon.
follow me