A Mompreneurs tavaszi 2019-es Mentor Programjában fantasztikus csapatmunka alakult ki a Mentor és a Mentorált közt. Szeretnénk bemutatni nektek a hátteret is egy-egy blogcikk segítségével mindkét oldalról.

A Mentor: Buzás-Kovács Anita: karriercoach, BrandM coaching alapítója
https://www.brandmcoaching.hu/

A Mentorált: Kertész Tamara, munka- és szervezetpszichológus.

http://kertesztamara.hu/

Kérlek öt mondatban foglald össze miért jelentkeztél mentornak/mentoráltnak a programba.

Anita: MOMP mentor program 2019, úgy éreztem nem hagyhatom ki. Hatodik éve már, hogy szabadúszó lettem és még mindig emlékszem, milyen sokat adott karrierváltásom után az a sok támogatás és segítség, míg el nem döntöttem, hogy szabadúszóként folytatom tovább.Tamara kezdő vállalkozóként jelentkezett be hozzám, felépített branddel, weboldallal, FB oldallal. Sugárzó arc, kedves mosoly, elszánt fiatal anyuka, tervekkel, álmokkal…Mindene megvolt, ami az induláshoz kellett. Azért jelentkeztem a Mentornak, mert megtapasztaltam milyen, mikor kezdő vállalkozóként a rengeteg kérdéssel és bizonytalansággal ott állok egyedül és vágyom arra, hogy visszajelzést, megerősítést kapjak vagy épp egy jó tanácsot, hogy merre tovább.

Tamara: A jelentkezésemkor teljesen friss volt a vállalkozásom, afféle kanapé-vállalkozó voltam, az ötleteim voltak meg és a tapogatózás a sötétben a megvalósítást illetően. S bár a munkám egy része valóban elvégezhető a kanapéról szükségét éreztem annak, hogy egy külső személy, aki rálát a helyzetemre, kimozdítson belőle. Mivel magam is coaching szemlélettel dolgozom tanácsadóként, pontosan tudtam, hogy mennyit jelent, ha egy objektív személy, egy szakember kérdéseire fogalmazok meg válaszokat, nem csupán saját magammal beszélem meg a lehetőségeket, kockázatokat, terveket. Úgy voltam vele, hogy a jelentkezéssel csak nyerhetek. És most tényleg azt érzem, hogy nyertem.

Az első találkozás után mi volt a benyomásod? Mi lett a kitűzött cél?

Tamara: Anitával hamar megtaláltuk a hangot. A többszáz km fizikai távolság ellenére
ár az első alkalommal motiválóan hatott rám a beszélgetés. Biztos voltam benne, hogy eredményes közös munka elé nézünk. Számomra egy elég bonyolult terület a vállalkozásomban az, hogy elérjem és megszólítsam a célcsoportomat. Erre kezdtünk el stratégiát alkotni, felvázolni egy jövőképet. Az ember, ha a saját munkájáról van szó, nyilván folyamatosan ötletel. Mégis összehasonlíthatatlan a saját terveim leírkálása azzal, amikor egy mentor jól célzott kérdései mellett és szeme láttára történik mindez.

Anita: Mikor Tamarával először beszéltünk, azt gondoltam, hogy nem lesz itt semmi dolgom. Elképesztően tudatos, reálisan látja a világot és kellő érzékenysége is megvan, ami szerintem nélkülözhetetlen szakterületén. Szakmai alázata és önazonossága már az első alkalommal lejött. Hamar egymásra találtunk, működött az a bizonyos kémia még így az online térben is.

Hogyan haladtatok? Hogyan tartottátok a kapcsolatot?

Tamara: Sikerült egy jó tempót tartanunk. Eleinte, amíg az ötletelés zajlott, hetente tartottuk a kapcsolatot és közösen gondolkoztunk azon, hogy hogyan tegyem magam láthatóvá leendő ügyfeleim számára. Nagyon megnyugtató, amikor a mindennapi munkámat egy olyan ember igazolja vissza, aki pont ott jár a karrierjében, ahol én szeretnék néhány év múlva.

Anita: Talán ami a legfontosabb a mentoráltnak, hogy visszaigazolást és figyelmet kapjon, együttgondolkodjon egy olyan szakmabelivel, aki már egy pár lépéssel előrébb tart. Minden egyes alkalomra felkészült Tamara, jól beosztottuk az időt, tudta mit szeretne és azt is tudtuk erre mennyi időnk van, ennek függvényében határoztuk meg a célt is.

Milyen konkrét eredményeket tudsz felmutatni mentor program után a vállalkozásodban?

Tamara: Az eredményeinket, azt gondolom, hogy kevésbé érdemes számokban mérni. Természetesen van látható, számszerű növekedés is, de ennél sokkal jelentősebbnek és hasznosabbnak érzem azt a változást, amit a hozzáállásomban érzek. Teljesen máshogy tekintek a saját vállalkozásomra. Inkább a lehetőségekre helyezem a hangsúlyt ahelyett, hogy az akadályokat keresném. Anita olyan beleéléssel és empátiával vezetett végig ezen a folyamaton, hogy én is sokkal jobban hiszek a saját célomban. És tudom, hogy volt egy mentorom, akire azóta is számíthatok, ha bármilyen nehézségbe ütközöm a munkám során.

Számomra – és tudom, hogy sokak számára – nehéz terület az, hogy nálam tapasztaltabb szekembereket megszólítsak, kérdezzek tőlük, tehát népszerű kifejezéssel élve a networking. Amellett, hogy végeredményként felírható az, hogy azóta könnyebben kapcsolódom azokhoz az emberekhez/cégekhez, akikkel dolgozom, azt is bátran elmondhatom, hogy a szakmai kapcsolatépítésben is nagy lépést tettem előre.

Anita: Tamarával való munkám során is azt tapasztalom, hogy a sikeres szabadúszó/vállalkozói léthez fontos az önismeret, az önazonosság ami a siker egyik kulcstényezője.
Tisztában lenni a képességeinkkel, gyengeségeinkkel. Merni kérdezni, segítséget kérni. Másoktól tanulni, más tapasztalataira építeni vagy épp annak tudatában már máshogy csinálni.

A MOMP mentor program éppen ezt erősíti, szükség van szakmai közösségekre, ahol egy olyan platformot lehet nyújtani a kezdő vagy már nem kezdő szabadúszóknak is, ahol hasonló problémával, kérdésekkel találkozhatnak.

Tamara felismerte a lehetőséget, jelentkezett a programba és kihozta a legtöbbet ebből a pár alkalomból amit lehetett, hogy fejlődjön, hogy más nézőpontot is meghallgasson és bátran folytassa azt az irányt amiben hisz.

Sok sikert kívánok neki, és soha meg nem szűnő lelkesedést!

Erika Administrator
Egy blog, egy közösség, egy lendület. Anyák, nők, akik vállalkoznak és összefognak. Egy blog ami nem egy személy, hanem “MI” vagyunk. Ez a vízió indította útjára A Mompreneurs közösséget Magyarországon.
follow me