“Ó a fenébe, erre miért nem gondoltam eddig?”

Ismerős mondat? Emlékezz csak vissza: szakmabeli adta a javaslatot, vagy teljesen más területen mozgó ember?

Kutatások bizonyítják, hogy az eltérő területeken felmerülő problémák hasonlóak, így talán a megoldásuk is ugyanúgy átjárható. Így egy közös beszélgetésben, vagy egy MasterMind csoportban olyan megoldásokat kaphatunk a problémánkra, amikre magunktól jó eséllyel soha nem gondoltunk volna.

 

„Nagy gazdagság felhalmozásához erő szükséges, és ezt az erőt magasan szervezett és intelligensen irányított, szakirányú ismeretek révén lehet megszerezni, ám ezeknek az ismereteknek nem feltétlenül annak a személynek a birtokában kell lenniük, aki felhalmozza a gazdagságot.” (Napoleon Hill)

Mi az előnye a MasterMind Csoportnak?

Talán sokan hallottátok már ezt az idézetet. Mindannyian, akik vállalkozást vezetünk, egész biztosan azon dolgozunk, hogy minél nagyobb legyen a bevételünk, és minél gördülékenyebben menjen a vállalkozásunk, minél flottabbul működjünk minden területen.

Ebben tud segíteni egy MasterMind Csoport. Valljuk be, problémák azért mindenhol adódnak és egy támogató közegben mindig könnyebb megoldani a azokat.

Hogy is zajlik mindez?

A saját területén szakértő emberek – esetünkben vállalkozónők, Ti- leülünk egy asztalhoz, és mindenki hoz magán kívül egy saját problémát is. Ennek a problémának vagy problémáknak természetesen olyan jellegűek kellenek hogy legyenek, amit egyedül Te nem tudsz megoldani. Minden egyes ülés alkalmával minden résztvevőnek – így Neked is – van 30 perced, amikor a többiek osztatlan figyelmét élvezed. Körbeírod, felvázolod a problémát, a pontokat ahol elakadtál. A többiek pedig mérhetetlenül sok ötletet, kérdést, kapcsolatot dobnak be, már-már egymásra licitálva. Ez olyan szintű energiákat és ötleteket tud felszabadítani, amelyeket talán más környezetből nem tudsz kihozni. Hacsak vagy olyan szerencsés helyzetben, hogy a baráti köröddel is tudsz csinálni egy kisebb MasterMind csoportot.

Milyen hasznos aspektusai lehetnek egy csoportnak?

Tanácsadás: időt, pénzt és energiát spórolsz meg a MasterMind csoporttal, hiszen 5 szakértő adja hozzá a saját tapasztalatát a te leendő megoldásodhoz.

Együttműködés: előfordul, hogy két vagy több csoporttag közös projektbe fog, amire hetekkel korábban nem is gondoltál volna – cégalapítás, rendezvény szervezése, vagy egy közös pályázat: a lehetőségek száma végtelen.

Visszajelzés: mivel a csoport aktívan segít a problémád megoldási lépéseit kidolgozni, mélyebben belelátnak a folyamataidba, így pontosabb visszajelzéseket tudnak adni, sőt pontosabb következtetéseket tudnak levonni a visszajelzésekből.

Erőforrások: itt elsősorban a tudásalapú javaslatokra gondolok. Tudunk egymásnak könyvet, videót, weboldalt, eseményt ajánlani.

És utoljára, de nem utolsósorban, ne felejtsük el a Tanulás-t. Meggyőződésem, hogy egy dinamikus, jó csoportban rengeteget tanulhatnak egymásról és egymástól a csapattagok. Ha neked talán nem is ugyanaz a problémád mint a másiknak, megtanulod a helyzetet kezelni. Adódhat az életedben akár hasonló helyzet is, de a lényeg, hogy megoldásközpontú gondolkozást tudsz elsajátítani. A rengeteg ötlet, együttgondolkozás megemeli az ego szinted is. Ez azért is nagyon fontos, mert magabiztosabban sokkal nagyobb sikereket tudsz eléri. Tudod, a környezeted azt látja, amit megmutatsz nekik.

Annak érdekében, hogy a lehető legszélsőségesebb ötletek is előkerüljenek, célszerű minél eltérőbb területekről összeszedni a csoporttagokat. Ebben van a levelezető tréner / facilitátor szerepe, aki az elején próbál minél többet megtudni az érdeklődőkről, és úgy összeállítani egy-egy csapatot, hogy az összekapcsolódásuk a lehető leghasznosabb legyen számukra fél éven keresztül.

6 FŐ RÉSZTVEVŐ – 1 FACILITÁTOR – KÖZÖS TERVEZÉS

6 felkészült cégvezető/tulajdonos ötletelünk a TE kihívásodra…
6 vezető dolgozik a TE terveden…
6 cégvezető minden tudását és tapasztalatát a TE szolgálatodba állítja…

Ugye milyen jól hangzik?

Hidd el, nem csak jól hangzik, de a valóságban is működik. Jómagam vezettem már pár csoportot moderátorként, és óriási eredményekről, „Woooww” élményekről tudok beszámolni, amit számomra mindig nagy öröm és boldogság látni.

A MasterMind módszer jól kidolgozott (nem én találtam ki☺) valóban működik. Az együttműködés maximális szintjének eléréséhez viszont elvárt, hogy a Csoport betartson néhány szabályt:

  • Ne ítélkezzünk! Az ötletek összegyűjtésekor mások ötletét nem szabad értékelni, kritikával illetni.
  • Adjunk teret a szabad áramlásnak! Mindenki nyugodtan elengedheti a fantáziáját, annak tudatában, hogy a többiek nem fogják minősíteni az ötleteit. Mindenki nyugodtan asszociálhat, építhet mások ötleteire is, itt az ötletek újrahasznosítása nem számít lopásnak.
  • Minél több, annál jobb! A cél, hogy minél több ötletet vessünk fel, hiszen maga az ötletroham sokkal inkább a mennyiségről szól, mintsem a minőségről.
  • Minden ötlet számít! Akkor is írjuk fel az ötletet, ha bolondságnak tűnik, vagy ha más szavakkal már korábban elhangzott.
  • Értékelés előtt érleljünk! Az ötletek felvetése után álljunk meg, tartsunk egy kis szünetet (ha van rá lehetőség, akár másnapra is hagyhatjuk a folytatást).

+1. Tanács és szabály☺: Élvezd a SIKER-t!

A szabályokon felül nagyon fontos a keretrendszer. Ennek betartatásában van még nagy szerepe a facilitátornak.
Javasolt a Csoportnak 5, legrosszabb esetben 6 hetente találkozni, lehetőleg mindig ugyanabban az időben, hogy mindenki jó előre tudja tervezni. Egy találkozó javasoltan 3,5 órás, egyedi csoport igény esetén ettől el lehet térni. Amennyiben igény van rá, és a facilitátor javaslatára a fix meetingek között érdemes lehet az egyes tagoknak FacetoFace találkozókat is tartani. Cél a  közös érdeklődés, vagy akár együttműködés esetén, minél többet lehessen kihozni egy MasterMind Csoportból.

Ha szeretnéd kipróbálni és még többet megtudni arról, mit is jelenthet mindez, akkor jelentkezz, tarts velünk a Mompreneurs MasterMind Kick Off Day-en, ahol felteheted a kérdéseidet. A helyszínen kitöltheted kérdőívünket, mindent megtudhatsz a részletekről. Reméljük, minél többen csatlakoztok majd!

A Mompreneurs MasterMind csoport vezetöje Molnár Judit az It’s YOUR World alapítója.

Erika Administrator
Egy blog, egy közösség, egy lendület. Anyák, nők, akik vállalkoznak és összefognak. Egy blog ami nem egy személy, hanem “MI” vagyunk. Ez a vízió indította útjára A Mompreneurs közösséget Magyarországon.
follow me