Minden szakmában van konkurencia, minden területen vannak olyan kollégák, kolléganők, akik ugyanazt csinálják, mint te, csak valószínűleg másképp.

Hogyan lehet ezt a javadra fordítani, hogyan lehet úgy kezelni a konkurenciát, hogy profitálj belőle és ne bosszankodj miatta? Hogyan lehet úgy viszonyulni a konkurenciához, hogy ne átokként tekints rájuk, hanem áldásként, hálás légy, hogy vannak, és hogy tudsz velük közösen gondolkodni?

Közösen? A konkurenciával? Igen, hidd el, lehetséges! Ezt szeretném bemutatni a saját szakmámon, az esküvőszervezők szakmáján keresztül.

Először egy kampányról ejtenék szót, melyben több esküvőszervező vett részt közösen egy fotózáson, és az alábbi szlogent választották az elkészült képhez „versenytársak, nem ellenfelek”.

Megkérdeztem a fotósorozat egyik ötletgazdáját, Varga-Kovács Timit, hogy pontosan hogyan született meg a fotózás ötlete:
A csoporttal napi (online) kapcsolatban vagyunk, és megosztjuk egymással a pozitív és negatív élményeinket, melyek a munkánk során érnek minket, illetve, ha elakadunk egy kérdésben, vagy ötletre, inspirációra van szükségünk, akkor egymáshoz fordulunk.

Versenytársak, nem ellenfelek.

Szerintünk nincs olyan, hogy “legjobb” esküvőszervező. Minden ügyfélnek más a legjobb. Ugyanakkor a “legjobb” jelző és a “csak mi szolgáltatunk ilyen szinten Magyarországon” jellegű megnyilvánulások sértőek a többi szervezőre nézve. Ezért készítettük el a közös fotónkat. Szerettük volna elmondani, hogy nem ellenségnek tekintjük egymást, és bár versenytársak vagyunk, fontosnak tartjuk az együttműködést, egymás segítését, hiszen a szakma így tudja fejleszteni önmagát. És ebbe simán belefér, hogy egymás elől visszük az ügyfeleket. Egyszer én, máskor más.

Van egy évente megrendezendő esemény, mely esküvőszervezők számára szól, és melynek megszervezése szintén Varga-Kovács Timi nevéhez fűződik, az ő fejéből pattant ki ugyanis az ötlet 8 évvel ezelőtt, miszerint jó lenne egy olyan platform, ahol mi szervezők összejövünk, eszmét cserélünk, megismerjük egymást és egymás gondolatait. Ez az éves esküvőszervező konferencia.

A konferencia nemcsak tanulás, önfejlesztés, hanem egy nagyon jó hangulatú nap, amikor magunkra figyelhetünk, barátkozhatunk, ismerkedhetünk egymással.

Timi összefoglalta, miben rejlik a konferencia sikere, és milyen módon próbálja a szakma összefogását előmozdítani:
A konferencia immár nyolcadik alkalommal került megszervezésre. Minden évben igyekszünk új témákat feszegetni, melyekkel mi magunk is szembe találkozunk a munkánk során. Könnyű dolgunk van, hiszen mi is gyakorló esküvőszervezők vagyunk, így az előadások témái rendszeresen szembejönnek velünk a mindennapjaink során.

A konferencia minden évben más helyszínen van, és minden évben más a műsorvezető, a fotós és a “különleges” kiállító, így szélesítve mindannyiunk adatbázisát és kapcsolati hálóját. A konferencia nemcsak tanulás, önfejlesztés, hanem egy nagyon jó hangulatú nap, amikor magunkra figyelhetünk, barátkozhatunk, ismerkedhetünk egymással. A nyolc év alatt megduplázódott a résztvevők száma, a kezdeti 40 fő helyett idén már nyolcvanan voltunk, ami szerintem nagyon szép létszám egy ilyen kis szakmában.

A fentiek is bizonyítják, hogy ha partnerekként és kollégákként tekintünk egymásra, akkor rendkívül jó dolgokat tudunk összehozni, melyek mindannyiunk munkáját segítik majd, presztízsünket növelik, megítélésünket pozitív irányba viszik. Legutóbbin sajnos nagyon dolgozni kell az esküvőszervező szakmát tekintve, mert Magyarországon rengeteg tévhit kering a munkánkról, melyeket rendkívül rossz érzés olvasni, hallani, miközben tudod, hogy te szíved és lelked beleadod a munkádba. Ezen mindenképp változtatni szeretnék, ezen változtatni kell!

Egyrészt szeretném, ha a szakmánkban még inkább összedolgoznánk, összetartanánk, segítenénk egymást, ezért hoztam létre a Facebook-on az Esküvőszervezők szakmai fórumát, ahová kizárólag esküvőszervezőket veszek fel tagnak, és mostanra elég aktív közösséggé formálódtunk, melyet ezúton is köszönök kolléganőimnek! A másik platform, ami véleményem szerint nagyon fontos, a fiatal, kezdő szervezők képzése, terelgetése, felkarolása, segítése.

Évek óta gondolkodtam azon, hogy miként tudnék a leghatékonyabban segíteni nekik, és idén létrehoztam az Esküvőszervező Műhelyt, melynek első műhely alkalma április 26-án lesz. Ez kevésbé képzés, inkább együtt gondolkodás, interaktív elmélkedés és gyakorlat a szakmánkról, velünk, rólunk.

Hiszek abban, hogy ez működhet, hiszek abban, hogy mindannyian profitálunk abból, ha megfogjuk egymás kezét. Hiszek abban, hogy ha az esküvő szakma és az ügyfeleink ezt látják, az emeli a szakmánk presztízsét, és egy idő után pozitív irányba visz mindent, ami az esküvőszervezéssel kapcsolatos, és eloszlat minden negatív sztereotípiát.

Ezért fogok küzdeni továbbra is és véleményem szerint ez, vagy ennek egy része bármely más szakmába átültethető, megvalósítható.

Édesanya, esküvőszervező, vállalkozó. Nyolcadik éve foglalkozom esküvőszervezéssel, a munkám igazi szerelem számomra. Két kislányom van, akik 3 és 5 évesek. A saját tevékenységem mellett férjem filmes cégében dolgozom, mint irodavezető.
follow me