Az időgazdálkodás egy központi téma vállalkozóként, alkalmazottként és természetesen családanyaként is. Az interneten nagyon sok tippet lehet olvasni, mivel is tudjuk optimalizálni az időnket. Amire úgy érzem kisebb hangsúlyt fektetünk, honnan és hogyan, milyen eszközökkel építsük fel energiaszintünket a mindennapokra. Egyik válasz erre a problémára a Sport. Fektess időt abba, hogy több energiád legyen a To Do listádhoz.

Spuriga Dóra a FittAnya és a PöttyösLabda weboldalak megálmodója naponta találkozik ezzel a kihívással. Sikerült felépítenie egy közösséget is, ahol az anyukák naponta motiválják egymást így erőt is adva egymásnak. Egy fantasztikus Nő, Feleség, két gyerekes Anya és tudatos Vállalkozó. Hálás vagyok, hogy egy hatalmas energiákat felszabadító beszélgetés eredményeként oszthatom meg veletek ezt az interjút.

Az időgazdálkodás az anyukák egyik legnagyobb kihívasa vállalkozóként, alkalmazottként és a magánéletben egyaránt.  

A time management sokak számára nagy problémát jelent. Nehezen tudjuk priorizálni a teendőnket, hiszen egy iszonyatosan felgyorsult világban éljünk a mindennapjainkat. Ezért számomra nagyon fontos az énidő, amikor töltődhetek, hiszen ha az én energiaszintem lemerült, akkor az az egész családra kihatással van.

Igyekszem napi szinten a sportot beiktatni az életembe, miután elviszem reggel a gyerekeket oviba és suliba, megyek jógázni vagy futni. Azon szerencsések közé tartozom, akik home office-ban dolgozhatnak. Otthon negyed óra alatt összeírom a napi teendőket, amiket aztán sorrendbe rendezek. Fontos, hogy a telefonálást és a social mediával való időtöltést nem a munkaidő alatt intézem. Telefonálni a kocsiban szoktam, persze kihangosítóval :).

Egy gondolatodra, amit a zárt csoportban osztottál meg, felkaptam a fejem. Azt írtad, Te a rendszeres sporttal tudod a legjobban karban tartani az “időd”.

Igen, a sport fontos része az életemnek több szempontból is. Egyrészt példamutatás a gyerekek felé, feltölt, ugyanakkor elfáraszt, karbantart és a feszültséget is van hol levezetnem. Volt időszak, amikor nem tudtam rendszeresen sportolni, sokkal fáradékonyabb voltam, hamar felkaptam a vizet, sokat kiabáltam, szétestek körülöttem a dolgok, nem ment semmi gördülékenyen. Amikor újra rendszeressé vált a mozgás a mindennapjaimban, az elég hamar meglátszik mindenen.

Bár viszonylag gyorsan találunk kifogást is (magunkkal szemben), de egy biztos. A sport feltölt energiával. Szerinted ez a plusz segít céltudatosabban beosztani az időnket?

Mindenki úgy alakítja az életét, ahogy csak szeretné, és ahogy neki jó! Igen, én is sokszor hallom akár baráti körben is a kifogásokat, de ezzel én nem tudok mit kezdeni. Igyekszem az életem tudatosan élni, ami egy folyamatos fejlődést/tanulást jelent, viszont csak pozitív hatásai vannak.


Tudnál tippeket adni, hogy lehet hatékonyan vállalkozóként otthonról gyerekek mellett dolgozni? Használsz valamilyen Applikációt?

Az első és a legfontosabb tényező egy jó párkapcsolat, amiben a párod motivál, és ha szükséges, akkor tud segíteni a gyerekekkel kapcsolatos feladatoknál. A másik a kitartás! Szinte minden embernek van jó ötlete, de a megvalósításhoz rengeteg buktatón keresztül kell menni. Egy sikeres ember akkor sem adja fel, ha elbukik, hanem feláll és tovább megy!
Az én időbeosztásomban, ahogy már említettem is nagyon sokat segít a tudatosság és a sport. Ezek nélkül egy katyvasz lenne az életem állandó rohanásban.

Igen léteznek nagyon jó applikációk (wunderlist, todoist) van is, hogy egy-kettőt tesztelek egy – egy hétig, de végül mindig a papír és a toll mellett lyukadok ki. Nekem ez vált be 🙂 Leírom a teendőket és kihúzom, amit már megcsináltam.
Plusz a tudatosságnál nálam elég fontos szerepet kap az, hogy a mobilozási időt minimalizáljam. Így minél kevesebb időt próbálok eltölteni a telefon használatával. Fontos, hogy a gyerekeimnek is milyen példát mutatok.

Nálunk hétköznap nincs semmiféle kütyüzés. Van lehetőség letölteni egy applikáció is, amin láthatod, mennyit töltesz egy nap internetezéssel. (Moment App – szerk.)

Beszélgetésünk alatt említettél pár fontos dolgot, amivel a család – párkapcsolat – vállalkozás egyensúlyt próbálod a legjobban elérni.

Gyerekkoromtól kezdve szertornáztam. Pont ezért döntöttem úgy, hogy a gyerekeimet nem szeretném a versenysport felé irányítani. A sport az életünk része. Nagyon sokat bringázunk, a természetbe járunk túrázni és feltöltődni. Most már a téli szülinapokat is kinn töltjuk a szabadban. Az időbeosztásunk optimalizálására közös naptárat használunk. Párkapcsolati oldalon is van egy szabályrendszerünk felállítva. Minden héten egyszer megprobálunk kettesben vagy barátokkal kikapcsolódni és együtt tartalmas időt tölteni. Ezt teljesen tudatosan építettük fel. És még egy fontos pont : a hálószobába nem viszünk be telefont.

Mindig ennyire tudatosan építetted fel a jövőd vagy az anyaság hozta el a Te életedben is a változást ?

Nagyon pörgős életem volt a gyerekek előtt. Nagyon sokat utaztam. A munka volt az elsődleges az életemben, nem a magánélet. Ezt mikor tudatosítottam, elég nehezen éltem meg. Utána beleolvadt az mindennapjaimba a jóga, elkezdtem személyiségfejlesztéssel foglalkozó könyvetek olvasni. Ezekkel az eszközökkel és lépésekkel elkezdtem tudatosan építeni az életem.

Ma már teljes mértékben ki tudom élvezni a szabadságot. Ennek a folyamatnak az egyik mérföldköve volt, hogy elkezdtem tudatosan leépíteni magam körül azokat az embereket akikkel nem éreztem jól magam, csak az energiaszintem csökkentették.

Amit szintén egy nagy pozitívként élek meg, hogy tisztában vagyok azokkal a pontokkal is, amin még magamon dolgoznom kell. Egy ilyen például a delegálás. Egyenlőre még nehezemre esik kiadni feladatokat a kezem közül, de dolgozom rajta. Nagyon sokat keresnek meg azzal a mondattal, hogy mi lett volna, ha másképp döntök egyes esetekben, mit csináltam volna másképp. Tisztelem a múltat. A jelen a múltból vált ilyenné amilyen. Pont ezért nem lenne olyan dolog, amit másképp csinálnék.

A FittAnya megálmodójaként naponta motiválsz anyukákat a mozgásra. Csodás dolog látni és megélni, hogy a motivációnak és a közösség erejének mekkora hatása van.

A motiváció az egyik legfontosabb eleme az egészséges életmódnak. A sportban, vállakozásban és a magánéletben is fontos szerepet játszik. Ami tény, hogy a sporttal csökkentheted a stresszt. Ha most vágsz bele vagy újrakezded, az első egy két hét biztosan nehezebb. Ebben az időszakban kiemelkedően fontos, hogy legyen egy társ, közösség aki motivál, segít áthidalni ezt az időszakot. Egy idő után azonban szükségét érzed majd a sportnak és nem a kifogásokat fogod keresni ☺

Ha össze kellene röviden foglalnod, milyen tippeket adnál a kezdő vállalkozó anyáknak?

Három fontos dolgot emelnék ki. Az első a párkapcsolat, ezt követi a kitartás és nem az utolsó pont, az üzleti terv. Szinte mindenkinek van egy vagy akár több nagyon jó ötlete. Ha leírod, visszaolvashatod saját magad, látod az összefüggéseket, a hiányosságokat és azokat a pontokat, amin még dolgozni kellene. Sok sikert kívánok Mindenkinek!

Erika Administrator
Egy blog, egy közösség, egy lendület. Anyák, nők, akik vállalkoznak és összefognak. Egy blog ami nem egy személy, hanem “MI” vagyunk. Ez a vízió indította útjára A Mompreneurs közösséget Magyarországon.
follow me