Hiányzik a harmónia az életedből? Sejted vagy úgy érzed változtatni kellene valamin? Leggyakrabban a Karrier szó hallatán a munkára asszociálunk, holott ez annál összetettebb. Összegyűjtött tapasztalataim alapján segítek elindulni az utadon gyakorlattal, és megnézni a különböző lehetőségeket, hogy célba érjél.

 

Mielőtt kifejteném ezeket a pontokat – Alkalmazott – Átmenet – Vállalkozó – 3 dolgot tudj magadról:

1. A tehetség benned van születésed pillanatától, csupán az évek sodrásában, számos hatás ért Téged is, mint mindannyiunkat:(gyermekkori megfelelések, társak intrikái, szülői mintázat.

2. Nincs versenytársad a világon sehol, mint ahogy nincs 2 teljesen egyforma ember sem, csak hasonlók.

3. Ha az ember hajlandó objektíven összegyűjteni és feltárni a problémáit, a tényeket, ami zavarja, akkor már a megoldás is a félig a kezében van.

„Most ne azon tanakodj, hogy mid nincs, kezdj el azon gondolkodni,

hogy mit tudsz kezdeni azzal amid van.”

Hemingway

 

Mikor van szükséged külső szemlélőre, mentorra, business coach- ra?
• Már régóta ugyanazok a sorsszerű élethelyzetek ismétlődnek a munkádban vagy bármely élethelyzetedben (elviselhetetlen főnök, sokszor ér anyagi veszteség, becsapnak stb..)
• A töménytelen siker könyv és képzés után, még mindig az az érzésed, hogy nem léptél előre és egyhelyben toporogsz szinte (mint a macska, amikor kergeti körbe- körbe a farkát)
• Vannak vágyaid, elképzeléseid, ötleteid, de a hogyan vigyem keresztül a célomig, vagy a döntésekig még nem jutottál el (mindig közbejön egy eset, ami kizökkent)
• Általában felismered, hogy mi lenne az ideális, de a mit, hogyan és a mikor kritikus pillanatában leblokkolsz, képtelen vagy lépni (anyaként megfelelési kényszered van, lelkiismereti kérdést csinálsz)

Hogyan válaszd ki a megfelelő „tanácsadót”? Írtam egy cikket róla.

Ha nekivágnál a BOLDOGSÁGOD forrásához, akkor röviden kifejtem a magam sztorijából kiindulva a kezdeti lépéseket.

1. Sikeres vállalkozóvá válás az egy folyamat, adj magadnak időt a kibontakozáshoz, az elmének a lélekhez meg kell érkeznie.

Több mint 10 éve foglalkoztatott a cégalapítás gondolata, a vágy, tervek voltak számszerivel. Az igazi rúgást, a múltbéli munkáltatóm tette egy meetingen, a cégtulajdonos ugyanúgy cselekedett, ahogy Pilátus is Jézus ítéleténél: Mosom kezeimet- mondta! Képtelen voltam már ott hegyeket megmozgatni, mert korlátoztak. A pletykák mindig érdekesebbek voltak, mint a munka maga. A csillogás a honlapon és rendezvényeken volt fontos, az emberi belső értékek nem számítottak már.

2. A gondolkodás, a vágy után itt az idő, hogy cselekedj!

Önismereti kalandtúrára indultam mentorom segítségével-a rejtett értékeimet felismertem, megfogalmaztuk az erősségeimet. Az életutamat vettem számításba, összeírtam a sikereimet, átültettem kompetencia szintre, ezekből a legerősebbekre fókuszáltam. Mire gondolok?
Például az életutam során gyermekkorom óta, számtalan szituációban tudom, hogy megbíztak bennem, és felelősségteljes munkát vagy szabad kezet kaptam például egy cég HR kialakításához, fejlesztéséhez. Nevezzük nevén az egyik erősségemet, értékemet és írjuk körül minél több szinonimával: bizalomkeltő, hiteles, szavahihető, megnyerő, bizalomra méltó stb… Valószínűleg, ha ez nincs meg bennem, akkor, mint egy utcáról jött embert, mint én, nem juthatott volna el a CNN-hez egy projektmunkára.

Tovább bizonyosan a vállalkozásomba is azért vannak jól működő stratégiai partnereim, mert mellettem vagyok, biztonságba érzik magukat. Szóval látjátok, hogy egy tulajdonságomat végigvittem gyerekkoromtól egészen a vállalkozásomig, ezt a felismerést a vállalkozásom erősítésére, de ha álláskereső lennék, akkor arra is fel tudnám használni alátámasztva tényekkel. Látod ez az első lépcsőfok, akár alkalmazott, akár vállalkozó vagy.

3. A tényeket, vedd számításba! Kezdj hozzá a lehetőségek felméréshez, és a felismert tényeket mutasd meg mások számára is online és offline formában.

Képzeld nekem volt egy kapcsolatom, akivel 7 évi levelezés után kötöttünk üzletet, addig szinte nem is találkoztunk személyesen. Ezért kijelenthetem, hogy az kifogás, hogy gyereked van, és azért nem tudsz haladni, nekem is van, segítségre nem számíthatok különösebben, de a gyerekeimet kis koruk óta bevonom a munkámba, ma már ötletadóim, segítőim is. Ráadásul fejlődnek ők is, hiszen kipróbálhatják magukat különböző területeken.

4. Valósítsd meg, mire vársz?!

Tehetség, ami benned van+türelem+ kitartás+szorgalom=megvalósulás. Ügyfeleim nagy része 40 év körüliek, ez is erősíti azt a statisztikát, hogy a karrieredzés nincs korhoz kötve, és amiben hiszek, hogy a sem nemhez, sem családi állapothoz kötve.

Mesés önismereti utat kívánok és merj kérni segítséget!