Emlékszem mikor először voltam fotózáson. Nagyon izgultam és bár nem tudtam az okát, utána tisztává vált: nem is olyan egyszerű pózolni. Minél természetesebben szeretnénk mosolyogni, annál furább arcot vágunk. Ha valaki, mint például Zsuzsi, elnyeri a bizalmunk, csodás portrék születnek. A Jouca portrék letisztult, természetes és profizmust árasztó képek. Amikor már több mint egy éve a bemutatkozása után a csoportban megnéztem az oldalát, rögtön magával ragadott a stílusa. Nagyon köszönöm az interjút Jouca Portraits.

A fotós szakmában is nagyon sok egy-egy témára szakosodott fényképész van. Te a Nőket választottad célcsoportodnak. Ez tudatos volt, vagy így alakult az ügyfeleid igényei miatt?

Ahogy fejlődik egy fotós, annál jobban látja, hogy mik azok a témák amik igazán érdeklik és amivel foglalkozni szeretne. Amikor én tudatosan elkezdtem a portrékkal foglalkozni, úgy éreztem, hogy a képeimmel a nőknek tudok adni a legtöbbet. Folyamatosan hajtott az, hogy még jobb legyek, hogy minél jobb élményt tudjak adni és hogy olyan képeket alkossunk közösen, ami a legelőnyösebb számukra. Meg kellet tanulnom azt, hogyan irányítsak a fotózások alatt – hiszen nem hivatásos modelleket fotózok. Ebből kifolyólag tudnom kell kezelni azt is, hogy nagyon sokfélék vagyunk testtudatosság és testalkat kapcsán is, így mindenkire egyénileg meg tudom tervezni a fotózást és így a végeredményt is.

A Nőknek – talán kijelenthetjük félreértés nélkül – nagyon fontos a szépség, a megjelenés. Te egyike vagy azon fotósoknak, akik számomra nagyon letisztultan adod vissza a szépséget. Milyen visszajelzéseket kapsz a fotózások után?

A nőknél a szépség megélése, életkoronként más-más. Van amikor másokhoz szeretnénk hasonlítani, van amikor magunkból szeretnénk kihozni a legtöbbet, kísérletezünk. És van amikor már tudjuk, hogy pont úgy vagyunk jók, ahogyan vagyunk. Szerintem mindegyiket alapvetően az elfogadás és beilleszkedés motiválja. A fotózásoknál én mindig azt az egyedi dolgot keresem, amit ki tudok emelni a képekben. Képeim főleg arc központúak. Igyekszem elegáns, nőies képeket alkotni a modelljeimmel. Sokszor fordul elő, hogy valaki nagyon bizonytalanul érkezik meg (vagy esetleg a fotózást megelőző személyes találkozóra), de a fotózás alatt megnyugszik. Nagyon fel tud tölteni egy ilyen esemény, őket is és engem is. Jó érzés nekik, mert nem kérek a fotózás alatt semmi olyat amit ne tudnának megcsinálni és rájuk hangolódva őket szeretném kiemelni. A szuper sminkkel és frizurával és az élménnyel feltöltődve mennek a párjukkal/barátnőkkel/családdal egy ebédre, így egy nagyon szuper nap kerekedik belőle.

Sokféle visszajelzést kapok, de ami közös bennük, hogy visszaadtam nekik a hitet, hogy lehet róluk jó képet készíteni. Milyen jó érzés volt nekik, hogy végig segítettem a fotózás alatt. Mennyire szeretik a képeket, sőt van olyan is, akinek ha rossz kedve van, akkor csak megnézegeti a képeket és utána jobban lesz. Van ügyfelem, aki már tudatosan évente jön fotózásra, mert olyan sokat adott neki a fotózás.

Mennyire fontos egy weboldalon vagy akár közösségi oldalakon a minőségi fotó? Mennyire fontos a vizualitás?

Az emberek többsége vizuális típus, ez nem csak a nőket érinti. A minőségi képeknek nagy szerepe van a weboldalakon, de még akár a közösségi oldalakon is, ha azt az illető a szakmai státuszának bemutatására használja. Tehát nem a privát oldalakra gondolok. A minőségi képek akkor lesznek fontosak a magán célú felhasználásnál, ha egy olyan pont, életszakasz, esemény van ill. történik, amit mindenképpen meg szeretnénk őrizni az utókornak. Amikor már nemcsak digitálisan hanem akár nyomtatott képekben, albumokban is gondolkozunk. Nemrég olvastam egy szuper idézetet: “We never value a moment until it becomes a memory” ami szabad fordításban: Az adott pillanatot sosem értékeljük igazán, csak amikor már emlékké vált. És ez mennyire igaz is. Ezért buzdítom minden modellemet, hogy igenis nyomtasson képeket, csináljunk albumot mert később sokkal nagyobb érték lesz, és örülni fogunk annak, hogy fizikailag is megfoghatjuk a képeket. Nálunk a családban évente egyszer-kétszer előkerülnek a régi albumok egy-egy családi ebéd után, és mosolyogva történeteket mesélve emlékezünk vissza arra az időre. Én például csak így ismerem a nagyszüleimet, a fekete-fehér képekről, a szájhagyomány útján terjedüő történetekből.

Jouca Portraits képgaléria: Csató Zsuzsi fotós csodás munkái.

Amikor felkeres Téged egy vállalkozónő, biztos vagyok benne, hogy a fotózást egy nőies csacsogás előzi meg. Milyen témak bukkanak fel ilyenkor?

Amikor egy vállalkozásról van szó vagy üzleti fotózásról, akkor nem csak azt veszem figyelembe, hogy kit fotózok, hanem azt is, hogy milyen területen dolgozik és milyen képekre van szüksége. Együtt átbeszéljük a fontosabb pontokat, mit szeretne megmutatni magából, milyen üzenetet közvetítsünk, mennyire legyen letisztult a kép vagy esetleg valamilyen környezetben fotózzunk-e, milyen felületeken fogja felhasználni a képeket. Próbálok ilyenkor annyira előre gondolkodni amennyire csak lehet, például ha a képekre szöveg is fog kerülni, akkor figyelek arra, hogy legyen hely a szövegnek is, sok üres részt hagyva komponálom meg a képeket.

Ezután térünk rá arra, hogy mivel kell készülnie, ruhák, kellékek kapcsán, és mindig megkérdezem, hogy van-e olyan dolog amit nem szeret magán, vagy amire kifejezetten figyelnem kell. Beszélünk, hajról, sminkről, ruhákról, picit stílusról is – bármiről ami a fotózáshoz szükséges. Egyénenként változó, hogy milyen témák jönnek elő ilyenkor, de a fotózás előtt, alatt, vagy utána azért mindig szóba kerül egy kicsit, hogy milyen szemmel nézünk magunkra, mennyire vagyunk kritikusak, és sokszor előjönnek az egyéni történetek is. Ki miért tart ott ahol van, miért küzd az életében. Sokszor kapok ilyenkor pozitív megerősítést a képeim kapcsán, és úgy érzem a képekkel egy pozitív lelki folyamatot is el tudok indítani.

Fel tudod mérni, van arról információd, hogy milyen arányban keresnek meg téged induló és már akár több éve vállalkozó Nők?

A visszajelzések alapján van pár csoport ahol rendszeresen ajánlanak, mint fotós, pl. a Mompreneurs oldal is az egyik ilyen, és ezáltal viszonylag sok megkeresésem van. Sajnos arról viszont nincs információm, hogy hányan keresnek meg mint frissen indulók, és hányan dolgoznak már pár éve mint vállalkozók. Azt viszont el tudom mondani, hogy örömmel tölt el, hogy egyre többen veszik magukat komolyan, és figyelnek oda a vállalkozásuk külső megjelenésére. Régen nem volt fontos a normális weblap, logó, névjegy, fotók, ma már viszont ez eléggé fontos és vannak olyanok is akik fotós segítséget kérnek a social média vizuális tartalmak készítéséhez is. Szóval úgy látom történt egy igényességbeli előrelépés is.

Melyik pozitív visszajelzés cseng még mindig vissza a füledben, ha visszagondolsz rá?

Többféle módon kapok visszajelzéseket, a csillogó szemek, amikor meglátják a képeket vagy a hatalmas mosoly amivel hazamennek a fotózás után. De talán azok a legkedvesebbek, akik néha rámírnak, hogy ha picit rossz kedvük van, akkor előveszik a képeket és újra erőt kapnak, mert látják, hogy ők vannak a képeken. Ez sokat dob az önbizalmukon. Újra elhiszik, igen ők is szépek, nőiesek, vonzók!

Ha szeretnél csodás képeket, egy kis önbizalomlöketet, keresd bizalommal Csató Zsuzsit itt.

Erika Administrator
Egy blog, egy közösség, egy lendület. Anyák, nők, akik vállalkoznak és összefognak. Egy blog ami nem egy személy, hanem “MI” vagyunk. Ez a vízió indította útjára A Mompreneurs közösséget Magyarországon.
follow me