Hallottál már a megosztáson alapuló gazdaságról? Vagy esetleg már ki is próbáltad? A modell egyáltalán nem új, mert közösségi gazdaság az is, ha az Ebay-en vásárolunk vagy eladunk, ami viszont új, az a megvalósítás.

Az Intenet segítségével könnyen és gyorsan lehet információt megosztani és kommunikálni. Szerinted jó dolog megosztani?

Szüleim, ahogy bizonyára téged is, arra tanítottak, hogy osszam meg, amim van. Elfogadtam, igyekeztem, nem mondhatom, hogy szívből jött, hogy könnyű volt, nem is igazán értettem, miért fontos ez. Mégis mit osszak meg? Mindent?
Felnőttünk, gyerekeink lettek, családot alapítottunk. Mindent és mindenünket boldogan megosztunk szeretteinkkel, bárcsak még annál is többet adhatnánk nekik! De nem lehet, mert nincs erőm vagy időm több. Hányszor sóhajtottam fel, ha lenne egy weboldal, ahol időt, csak egy keveset letölthetnénk, de jó lenne!
Megosztás

Az Idő. Mit tegyünk, amikor ezer felé kellene szakadni, de nem tudunk. Egész egyszerűen nem. Amikor eljön a hétvége, és ott vár az egész heti házimunka, és van valaki, aki csak arra vár, hogy végre leüljünk mellé a szőnyegre, és csak az övé legyünk. És Te ezt tudod. És kimondod azt, amitől mind a kettőtök szíve megszakad: Nincs időm.

De tudnod és tudnunk kell, más lett a világ. Mert megosztani ér. Mert lehet. Gyakorlatilag bármit: Időt, lakást, nyaralót, lakókocsit, gépjárműt, kerékpárt, különféle szerszámokat, vagy bármi mást.

„Szeretném mindenkivel megosztani azt …” – kezdettel olvassuk, vagy éppen kedveljük a különböző közösségi oldalakon ismerőseink bejegyzéseit. 2018-t írunk, mindez azt jelenti, hogy olyan átalakulások zajlanak a világban, amelyek megváltoztatják az emberek viselkedését. Ezeket a javakat korábban azért nem osztották meg, mert nem lehetett könnyen megszervezni, mikor ki és mennyiért veheti őket igénybe. Az internet azonban számtalan változást eredményezett e téren, mert szinte ingyenes információáramláson alapul. Felhívásunk, üzenetünk ma már pillanatok alatt eljut bárkihez. Így pedig akár néhány perc alatt – valamilyen ellenszolgáltatásért cserébe – bérbe vagy kölcsönadhatjuk vagyontárgyainkat. Ezért érdemes megismerni az új irányzat, a sharing economy fogalmát, hogy tisztában lehessünk a benne rejlő hatalmas lehetőségekkel.

Mire is jó ez?

A közösségi gazdaság kibontakozásában fontos szerepet töltenek be az online szerveződő közösségek, még az év elején olvashattunk itt egy cikket Koós Brigittától, a Sóskaművek alapítójától „Bővítenéd a kapcsolataid? Lépj be egy online közösségbe!” címmel. Brigi szerint: „ Ma már elképzelni sem tudom, hogy hol tartanék, ha nem bukkanok rá erre a csoportra. Nagyon inspiráló olvasni mások történeteit, ötleteit. Rengeteg ihletet kapok, hogyan tudom másokkal együttműködve színesíteni és fejleszteni a saját vállalkozásomat. Minden kezdő és haladó vállalkozónak szívből javaslom, hogy legyen részese egy ilyen klassz közösségnek.” Jól látszik, hogy ebben a közösségben időt, tudást élményeket osztottak meg, ami rendkívül hasznosnak bizonyult.

A lényeg tulajdonképpen ez, de egy picit még talán több is. Az biztos, hogy a modell szerint egyre kevésbé van jelentősége a birtoklásnak és fontosabb lesz az elérés. Higgyétek el, gyermekeink már kézségszinten gyakorolják!

Hogy tudunk ebben részt venni?

Bárhogy, akárhogy. Az egész elv arra épül, hogy az emberek egy része megelégszik a hozzáféréssel is, nem akarja minden áron a tárgyakat birtokolni. Egyesek ebben korszakalkotó újdonságokat látnak. Más szemszögből nézve: már az ősközösség idején is létezett, az ősember is ismerte a megosztáson alapuló közösségi fogyasztást, még ha magát a kifejezést nem is. A hagyományos fogyasztói szokásokat hatékonyabbak váltják fel, bizonyos szemszögből ez történik csupán.


Közösségi terek is ide tartoznak?

Naná! A kávezó-iroda kombónak külföldön már eléggé nagy keletje van egy ideje, most úgy néz ki, hozzánk is betört ez a divat! De nézzünk csak ennek is a mélyére. Mitől lehet egy tér, egy épület belső kialakítása közösségi? Mitől jó ott tartózkodni és mi ennek az oka?

Mint minden, ez is az iskolában kezdődik. Az iskola az egyik legelső és igen fontos terepe a szocializációnak. Abban az épületben, abban az iskolában, ahol ha a terek egyszerre beláthatóak, mégis alkalmat adnak szemlélődésre, félrevonulásra is, ott jó lenni. Ott, akármennyire is különbözünk, mégis biztonságos közösségi helyzetet elhetünk meg, az alkalmas szerepeket bátran próbálgathatjuk, tanulhatjuk. Ez a titok.

Magyarországra a közösségi iroda gondolatát Klementz Kata és Panni hozta, az első LOFFICE iroda Budapesten 2009-ben nyílt. Azóta számos vidéki városban is egymás után nyílnak irodák. Az elmúlt években divatossá vált, hogy egy coworking iroda speciális célközönség számára nyújt teret, ilyen pl. az ImpactHUB, ami első sorban a társadalmi célú vállalkozókat szólítja meg.

És a bizalom?

A sharing economy-t pillanatnyilag visszafogott lelkesedés övezi az internetezők világában. Bár izgalmas, új lehetőségnek tartják, valamint olyasminek, ami jó mód környezetünk védelmére, mégis nagy visszatartó erő a használatban a bizalom megléte vagy hiánya. Sokan érzik úgy, hogy nem bízik meg annyira idegen emberekben, hogy a tulajdonát kölcsönadja, vagy a lakásába beengedje.

A sharing economy piacilag motivált, hogy minél pontosabb és hatékonyabb mechanizmusokat találjon ki egyfajta bizalmi index megalkotásában. A közös cél vagy igény, az újfajta és kényelmes technológia és a megbízhatóság hármasa az, amit szem előtt kel tartanunk. Ez lesz a népszerűség kulcsa.
Egy biztos, idejét múltak lettek a különböző auditori mínősítések, az Interneten adott mínősítések azok, amik igazán számítanak. Egy megbízható értékelő rendszer lényegi eleme a megosztásos szolgáltatásoknak. Az egyes felületeken például így a sofőr és a szállásadó, de az utas és a bérlő is egyaránt könnyen minősíthető és nyomon követhető, ami elősegítheti a bizalom elnyerését.

Hogy keressek rá? Mi a kulcsszó?

MIndezek alapján elmondhatjuk, hogy a közösségi gazdaság már nemcsak a spájzban van, de ott toporog a nappalinkban és helyet akar foglalni a kocsinkban is. Mi lesz a neve? Csak idő kérdése, hogy mindazokat a fogalmakat amik szerte a világban tért hódítanak: elterjesszük itthon is. Airbnb, Telekocsi, vagy éppen a Tasker, együtt, közösen, megtaláljuk mi legyen itthon az a keresőszó, amivel egymásra találhatunk. Vagy Mompreneurs?! 🙂 (a szerk.)

Mészáros Andi Szerző
Mészáros Andi a ClickforWork alapítója és ügyvezetője. Korábban pénzügyi kontrollerként, projektmenedzserként dolgozott, jelenleg a vállalkozása minden idejét lefoglalja. Vállalkozása tipikusan az ún. „sharing economy”, más néven közösségi gazdaság piacára kíván belépni, amely iparágat ezúton és nagyon sok szeretettel ajánlok mindannyiótok figyelmébe.