Vannak anyák, akik nagyot álmodtak és próbálják belevonni más kézművesek álmait is. Rangits Márta az R.M. ékszer oldal megálmodója.

Az aukciós portálok fénykorában megismerkedett ezzel a különleges világgal, ami az alapját adta a saját vállalkozásának. Ma már több mint 20 fős csoport erősíti a csapatot. Mártával az álmai megvalósításáról, a kihívásokról és szakmai fejlődésről beszélgettünk.

Mivel érződött, hogy egyre komolyabb kereslet lesz online a nemesfém ékszerekre, így elkezdtünk fejleszteni egy saját webáruházat, amin több éven keresztül dolgoztam társtulajdonosként, és ügyvezetőként. Az oldal több díjat is elhozott. 2012-ben az ország boltja népszerűségi díj III. helyezését érte el saját kategóriájában, majd 2013-ban minőségi I. díjat hozott el. Csodás érzés volt, hogy amit odaadóan építünk, az egyre elismertebbé válik.

Eközben elvégeztem a Szolnoki Főiskola Kereskedelem és Marketing szakát, hogy tudatosabban tudjam építeni tovább a vállalkozást. Sok elméleti anyagot tudtam azonnal átemelni gyakorlatba, így lényegében egyfolytában kísérletezgettem különböző marketing eszközökkel, hogy mivel tudunk elérni szignifikáns növekedést az árbevételben. Diplomamunkámat az online vásárlásösztönzés témaköréből írtam, ez persze nem véletlen, hiszen volt bőven tapasztalatom, hogy mivel milyen hatást érünk el adott célpiacon.

Mondhatom, hogy ez a vállalkozás egy igen jelentős mérföldkő volt az életemben, viszont nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így a másik társtulajdonossal elváltak útjaink. Személytelennek éreztem azt a kereskedelmi modellt, ahol importált termékeket értékesítünk, így sosem tudtam ezzel igazán azonosulni. Sok tapasztalatot gyűjtöttem az évek során, viszont nem tudtam teljesen kiteljesedni benne.

Szeretek adni, és emelt fővel mondhatom, hogy megtaláltam azt a helyet, ahol minden nap adhatok valamit az embereknek…

Az elválással párhuzamosan több mint 4 évvel ezelőtt indítottuk el az R.M. ékszert férjemmel, Milánnal. Ekkor még csak én egy személyben igyekeztem készíteni, eladni, és postázni az ékszereket. Iszonyatosan sok kudarc ért az első közel egy évben. Az alkotói közösségekben láttam, hogy nem támogatják egymást a készítők, inkább fúrják a másikat, ahol lehet. Több oldal is foglalkozott és jelenleg is foglalkozik azzal, hogy az alkotóknak biztosít online felületet az értékesítésre. Viszont ezek a felületek nem szűrik az alkotókat, nem nézik, hogy mennyire legális a működésük, milyen minőségű a termékük.

A vásárlói értékeléseken kívül semmi más kapaszkodója nincs a vásárlónak, hogy megbizonyosodjon róla, hogy megfelelő minőségű árut kap majd kézhez, amiről még esetleg számlát is adnak. Látszott, hogy ez egy igen komoly piaci rés, amin úgy véltem fogást találunk. Férjem ekkor döntött úgy, hogy ott hagyja az addig biztos munkáját, és elindulunk ezen a közös úton, aminek már több mint 3 éve.

Milánnal úgy döntöttünk, hogy megnyitjuk az oldalt más készítők számára is. Magyarországon egyedülálló, amit létrehoztunk, mivel ennyi művész egy közösségben nem működött még eddig együtt. Szerintem nem is volt olyan ember, aki egy ilyen csapat élére mert volna állni. Megsúgom, hogy ez egy nagyon nehéz feladat, viszont csodás csapat gyűlt körénk, és nagyon büszke vagyok, hogy egy közös álmot építünk. Megtisztelő számomra, hogy vezethetem ezt a közösséget.

Egy ember nem tud tömegeket mozgatni, de egy több mint 20 fős csoport már képes rá. A fecskék is egy bolyban repülnek, ezt sose felejtsük el. Együtt létrehoztunk egy olyan alkotói közösséget, ahol egymást erősítve egy brand/márka alatt értékesítjük az alkotásainkat. Büszke vagyok arra, amit képviselünk!

Együtt létrehoztunk egy olyan alkotói közösséget, ahol egymást erősítve egy brand/márka alatt értékesítjük az alkotásainkat.

A vállalkozói vénát otthonról hozom. Édesapám 25 évvel ezelőtt indította el saját cégét, mely a mai napig működik. Édesanyám közel 10 éven át üzemeltetett egy kiskereskedelmi boltot. Otthon folyamatosan azt láttam, hogy ha adsz az embereknek, akkor egy körforgást indítasz el, adok-kapok. Mindig is az lebegett a szemem előtt, hogy olyan munkám legyen, mint a szüleimnek, amit igazán szeretek, és motivál minden nap.

Szeretek adni, és emelt fővel mondhatom, hogy megtaláltam azt a helyet, ahol minden nap adhatok valamit az embereknek, és ez a varázslat, ami a kezeink között születik. A legnagyobb kihívás a folyamatosan duplázódó rendelésszám lekövetése volt úgy, hogy automatizálni, elemezni, koordinálni könnyebb legyen mindent. Amikor indult az oldal akkor kézi számlát írtunk. Jelenleg közel 25 ezer rendelést szolgálunk ki egy évben, így automatizálni kellett sok sok folyamatot. A megfelelő kiegészítőket volt nehéz megtalálnunk, de most már több rendszer is könnyíti a napi munkát.

A főiskola tette le nálam a szakmai alapokat. Sokat segített a kezdeti indulásban építő gondolataival Vámos Robi a Táblácska alapítója, Zalaba Krisztián a Csináld Meg! blog szerzője és Szögi Imre a Blendraw játék megálmodója. Rengeteg olyan gondolatmagot ültettek el bennünk, ami a későbbiekben a víziónk alapját képzi.

Az utat viszont nekünk kellett magunk végigjárni, és azóta is folyamatosan innoválunk minden területen.

Erika Administrator
Egy blog, egy közösség, egy lendület. Anyák, nők, akik vállalkoznak és összefognak. Egy blog ami nem egy személy, hanem “MI” vagyunk. Ez a vízió indította útjára A Mompreneurs közösséget Magyarországon.
follow me